OSTAMASSA ENSIMMÄISTÄ ASUNTOA?

Ensimmäisen oman asunnon ostaminen on jännittävää. On hyvä lähteä liikkeelle omien toiveiden ja rahoituksen kartoituksesta. Kerromme, miten valmistautua ensiasunnon ostoon ja käymme läpi kauppaprosessin pääpiirteet. Asuntokauppoihin liittyy monia käytäntöjä, jotka eivät vielä ole tuttuja ensiasunnon ostajalle. Asuntokaupat sujuvatkin helpoiten kiinteistönvälittäjän avulla.

OSTAMASSA ENSIMMÄISTÄ ASUNTOA

14.10.2019

Miksi omistusasuminen kannattaa?

Oman asunnon hankinta on hyvä päätös. Vuokra-asumisessa on omat etunsa, mutta omistusasunnon hankkiminen on sijoitus tulevaisuuteen. Maksamalla asuntolainaa, kartutat omaa varallisuuttasi, vuokralla asuessa käytännössä maksat jonkun toisen asuntolainaa pois.

Lisäksi omistusasuminen tuo enemmän vapautta verrattuna vuokra-asumiseen. Voit remontoida ja muokata kodistasi sellaisen kuin haluat. Asunto-osakkeen omistajana tosin tarvitset remonteille taloyhtiön luvan.

Etenkin ensiasunnon ostajana kannattaa miettiä myös asunnon jälleenmyyntiarvoa. Harva asuu koko ikäänsä ensimmäisessä omistusasunnossaan. Parhaassa tapauksessa voit myydä asuntosi tulevaisuudessa isommalla summalla, kuin sen itse ostit ja tehdä myyntivoittoa.

Ostamassa ensimmäistä asuntoa? – kartoita toiveesi

Omistusasunnon hankinta kannattaa aloittaa kartoittamalla omat toiveesi. Mitä omalta kodiltasi haluat. Kannattaa myös miettiä, mitkä toiveistasi ovat ensisijalla ja mistä voit joustaa.

Mieti minkätyyppisen asunnon haluat. Kerrostalo-osakkeen, rivitaloasunnon vai omakotitalon? Mieti myös asuinaluettasi. Haluatko olla lähellä työpaikkaasi? Haluatko kaupungin keskustaan tai muuten palveluiden lähelle vai kenties rauhallisemmalle alueelle lähellä luontoa?

Mieti myös jo asunnon kokoa ja ominaisuuksia. Montako huonetta tarvitset? Onko sinulle tärkeää, että asunnossa on sauna? Pitääkö asunnon olla muuttovalmis vai teetko mielellään remonttia asunnossasi? Tässä vaiheessa kannattaa erityisesti pitää mielessä, että ensiasuntosi ei välttämättä ole loppuelämän kotisi. Sinun ei siis välttämättä tarvitse hankkia kolmen makuuhuoneen asuntoa tulevaisuuden varalle. Keskity siihen, mitä tarvitset juuri nyt ja lähivuosina.

Ensiasunnon rahoitus

Ensimmäistä asuntoa ostaessa on tärkeää laskea oma budjetti huolella. Laske, minkä verran rahaa sinulla on kuukausittain asumismenoihin. Muista, että asumismenoihin kuuluu asuntotyypistä riippuen lainan lyhennyksen lisäksi esimerkiksi yhtiövastike, lämmityskulut, jätehuollon maksut ja vakuutukset. Laskiessa budjettia, kannattaa jättää rahaa myös elämiseen ja elämyksiin sekä säästöön laitettavaksi.

Pankkiin kannattaa ottaa yhteyttä lainaneuvottelujen merkeissä ajoissa. Vertaile eri pankkeja ja kokeile vaikka verkossa asuntolainalaskureita aluksi. Lainalupaus pankilta helpottaa asunnon etsintää. Pystyt rajaamaan asunnon etsintäsi budjetin mukaan ja unelmakodin löytyessä voit toimia nopeasti sen oston kanssa, kun tiedät, että saat siihen tarvittavan lainan.

Ensiasunnon ostajan edut

Ensiasunnon ostajana olet vapautettu varainsiirtoveron maksusta, mikäli tietyt ehdot täyttyvät. Ensiasunto voi olla niin asunto-osake kuin kiinteistö omakotitalolla.

 

Ensiasunnon ostajana olet vapautettu varainsiirtoverosta, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet kaupantekohetkellä 18 – 39 vuotias

  • Omistat kaupan jälkeen asunnosta vähintään 50 %

  • Ostat asunnon vakituiseksi asunnoksi ja muutat siihen 6 kk sisällä kauppojen teosta

  • Et ole kaupantekohetkellä tai sitä ennen omistanut asunto-osakkeesta tai asuinrakennuksesta 50 % tai enemmän

Kiinteistönvälittäjä luotsaa sinut läpi kauppaprosessin

Kiinteistönvälittäjän avulla asuntokaupat sujuvat helpommin ja turvallisemmin.  Kun olet päättänyt ostaa ensimmäisen asuntosi, olet miettinyt minkälaista kotia etsit ja rahoitus on selvillä, ota yhteys kiinteistönvälittäjään.

Asunnon etsintä ja asuntönäytöissä käyminen on hauskin osuus ensiasunnon ostoa. Sopivan kodin löydyttyä, ja siihen huolellisen tutustumisen jälkeen, on aika tehdä ostotarjous. Kiinteistönvälittäjä huolehtii, että saat kaikki tarvittavat asiakirjat ja dokumentit nähtäväksesi. Muistakaa myös kuntotarkastus ja asunnon tarkastus ennen tarjousta!

Ostotarjous ei usein mene kerralla läpi vaan myyjä neuvottelee kanssasi vastatarjousten avulla. Kiinteistönvälittäjä neuvoo sinua tässä vaiheessa ja välittää sekä sinun tarjouksesi myyjälle että myyjän mahdolliset vastatarjoukset sinulle.

Kun ostotarjouksesi hyväksytään, voidaan siirtyä kauppojen viimeiseen vaiheeseen. Kiinteistönvälittäjä sopii kaupantekotilaisuuden päivämäärän. Välittäjä myös huolehtii, että molemmat kauppaosapuolet saavat kauppakirjat nähtäväksi hyvissä ajoin ennen kaupantekotilaisuutta. Kauppaosapuolet sopivat myös käytännön järjestelyistä, kuten avaintenluovutuksesta.

Onnistuneiden kauppojen jälkeen on aika suunnitella muuttoa uuteen kotiisi!

Tomi Ahvenainen, Prolink Oy LKV