Tämän hetken markkinakatsaus – 9/2024

Tämän hetken markkinakatsaus – 9/2024

Tällä hetkellä voi vihdoin sanoa, että ostajia on liikkeellä monipuolisesti erilaisista kohteista. Oli kyseessä sitten perheellisten koti, arvoasunto, hyväkuntoinen omakotitalo, remonttikohde, sijoitusasunto tai vaikka ensiasunto. Näin ei ollut vielä alkuvuodesta, eikä varsinkaan viime vuonna (lukuun ottamatta loppuvuoden piikkiä ensiasunnon ostajien varainsiirtoveromuutoksen vuoksi). Varsinkin suuret neliöhinnat pienissä asunnoissa, sijoitusasunnot sekä ”isot prjoketit” vanhemmissa omakotitaloissa asetti omat haasteensa. Ja eipä ihme, kovaksi nousseet korot ja materiaalien hintojen nousu yhdessä inflaation kanssa vaikuttaa varmasti. Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

12kk euriborkorko on jo 2,7 tuntumassa, kun se oli vuosi sitten yli neljä. Viimeksi tämänhetkinen korkotasotilanne on ollut v.2022 loppuvuodesta. Tämä varmasti vaikuttaa ostokäyttäytymiseen. Samaan aikaan, kun katsotaan myytävien asuntojen määrää vaikka Lahdessa Oikotien haulla, näyttää lukumäärä yli 1500 kpl koteja. Muistamme vielä pari vuotta sitten, kun sama taulukko oli reilusti alle tuhannen. Voidaan siis sanoa, että monet haluavat nyt myydä ja ostajilla on kokoajan isompi halu ostaa asuntoja.

Myös Suomen kiinteistönvälittäjät (SKVL) antoi uusimman markkinakatsauksen syyskuussa, joka on luettavissa täältä:

https://skvl.fi/ajankohtaista/skvl-asuntomarkkinaennuste-2024-4/

”Odotamme, että vuoden 2024 kokonaiskauppamäärät jäävät samalle tasolle kuin vuoden 2023. Syynä tähän on se, että vaikka kauppamäärät nyt syksyllä kiihtyvät niin viime vuoden lopun vilkastuminen hetkeksi oli niin voimakas, että sen yli ei vielä nousta. Ensi vuonna, jos korkotaso putoaa lähelle 2 % niin uskomme, että kauppa vauhdittuu lumitalven jälkeen keväällä selvästi”, arvioi Mannerberg.

Korkotaso ja yleinen markkinatilanne on vain yksi liittyvä osa asuntojen kauppaamisessa ja välitystyössä. Tilanteet elää jatkossakin –  se on aivan varma. Tärkeimpinä tekijöinä asuntoa ostaessa, sekä myydessä on ammattimainen välittäjä, joka tietää markkinatilanteen lisäksi oikean hinnoittelun ja osaa laatia oikeanlaisen myyntistrategian yhdistettynä laadukkaaseen palvelupakettiin. Suuret myynnin verkostot on myös todella tärkeä asia. Näitä kaikkia meillä on tarjota, ja tästä lisää myöhemmin Prolink-blogissa!